fbpx
[mpc_textblock content_width=”100″ font_color=”#ffffff” font_size=”16″ font_line_height=”1.5″ font_align=”center”]

23 December

[/mpc_textblock]

Kaos i Västindien

Ibland är det inte så lätt…

Igår när färjan kom från St Vincent så var det rejält kaos ombord och två av våra viktiga lådor försvann, den ena innehöll ägg och den andra frukt, två saker som är svårt att vara utan när man inkluderar frukost i priset för rummen. Färjan fortsatte till Union för övernattning innan den passerade Mayreau nu på morgonen. Med förhoppning om att hitta de förlorade lådorna körde vi ner till kajen för att möta färjan. På vägen dit hördes extremt hög musik och när vi närmar oss Anitas  ”First stop supermarket ” dånar reggaemusiken ur högtalarna och ett 50 tal minst sagt lyckliga dansade in soluppgången med förtäring i glasen. Det är ”Nine mornings” ett Västindiskt påhitt på sitt bästa humör.

I princip betyder ”Nine mornings” att förberedelserna för julfirandet börjar vid midnatt 9 dagar innan julafton. Ett gigantiskt party som pågår 9 nätter i sträck och slutar när morgonen gryr. Ju närmare julafton desto längre in på morgonen pågår partyt.

Våra lådor fanns kvar, julmaten räddad men våra anställda var bra på lyset efter att festat från midnatt till kl 08.00, så idag blev det inte mycket gjort.

Philip vår duktiga köksmästare från Glommens Fiskekrog anlände i lördags, han sitter nu i karantän och väntar på nästa test, om det är negativt kan han börja röra på sig om några dagar. Vi har bunkrat upp med mat och dryck så om det plötsligt men mot förmodan dyker upp ett gäng hungriga seglare så är vi redo.

Vi tog motorbåten till Canoaun igår för att hämta våra första gäster som kom med privatflyg från Geneve. Förberedelserna har varit många och svåra men nu är vi igång och gästerna var nöjda när dom intog frukosten på terrassen och fick  uppleva  den fantastiska utsikten från vår resort. 

Coronapandemin gör inte resandet lätt och nu har karantänsreglerna ändrat sig igen och gjort det ännu svårare vilket gjort att vi har fått ett flertal avbokningar från amerikanska gäster. Det ser inte ut att bli någon strålande verksamhet detta år. Men samtidigt skönt att vistas i ett land där man kan hålla viruset borta och få vara i solen och värmen. 

Vi avundas inte våra svenska krog- och hotellkollegor som försöker driva en verksamhet just nu, branschen är utsatt för ett ofrivilligt näringsförbud och kommer med all sannolikhet att få svårt att återhämta sig. Vi hoppas att vaccinering kommer igång så vi kan öppna vår svenska verksamhet till påsk såsom planerat .

Det var ett gigantiskt VIP bröllop på Mustique i helgen. Ca 500 inbjudna gäster från världens alla hörn flög in med privatjets. För säkerhets skull var flertalet av gästernas lyxjakter på plats om ägarna ville göra en båtutflykt under vistelsen. Grenadinerna har aldrig sett något liknande. En tävling i ofattbar lyx och vi uppskattade värdet på båtarna och privatplanen som landade till minst 40 miljarder kronor. Det är astronomiska siffror som spenderas av en mycket liten finanselit och driftskostnaden ligger på ca 350 000 kronor om dagen för en riktigt stor lyxjakt. Kul men samtidigt tänkvärt att få vara åskådare till detta gigantiska spektakel av ett otroligt slöseri med kapitalet och tankarna går till alla som har det tufft i dessa tider.

 

Tro det eller ej men en  av världens finaste lyxjakter ägs av en välkänd svensk som visserligen bor utanför Sverige.  Han anlände igår för att kryssa runt i Grenadinerna tillsammans med sin familj så vi får se om vi får celebert besök till vår Beachclub om några dagar. ”What happens in Mayreay stays in Mayreau”

 

Trots alla reserestriktioner vilket skapar ekonomisk misär för världens turism så verkar det om alla lyxvillor och lyxhotell är fullbokade såväl på Canouan som Mustique, och på ankarplatserna runt Grenadinerna ser man fler lyxjakter än små segelbåtar. Money talks och har man  privatjet och egen lyxjakt så löser det tydligen alla reseproblem då man lever i sin egen bubbla och undgår kontakt med andra. Ett av problemen nu är att båtarna dammsuger upp alla kvalitetsvaror som finns i livsmedelsbutikerna och när vi äntligen lyckades få tag på rökt lax igår så var det till det fashionabla priset av 1000 kr/kilo, snacka om tillgång och efterfrågan.

Känner vi någon julkänsla? Nej inte mycket, vi har aldrig sett en sådan avslagen jul sen vi flyttade hit till Västindien  för 30 år sedan, Det finns de som försöker hålla glädjen på topp trots att 2020 har varit och är ett riktigt skitår och vi kämpar på  för att skapa lite julkänsla. Så imorgon på jultallriken blir det Janssons Frestelse och inlagd flygfisk istället för sillen, köttbullar, skinka, rökt lax plus lite andra Västindiska julrätter vi lärt oss uppskatta med åren så får vi se vad våra gäster tycker om det.

Fick just nu goda nyheter att en av våra söner som bor i Kanada kommer hit med familjen redan på söndag, han skulle kommit den 6 januari men är rädd att Flygbolagen ställer in alla resor till och från Kanada och vågar inte vänta längre. Humöret blev på topp och äntligen får vi snart träffa våra små barnbarn som vi inte sett sedan Februari. Men först den viktiga karantänen och det blir en utmaning att inte få krama gullegrisarna när dom kommer.

Och vad önskar vi i julklapp? Att 2021 blir så mycket bättre för hela världen och att vi kan stoppa pandemin. Trygga äldreboenden och att alla sköter sig enligt de rekommendation WHO har utfärdat och på så sätt stoppa upp smittspridningen och bli redo att träffas och umgås såsom vi brukar med nära och kära.

Och med det sagt så önskar vi er alla en Fröjdefull jul och förhoppning om att en väl fungerande vaccinering startar som utlovats redan på söndag.

Lars och Margit