fbpx
[mpc_textblock content_width=”100″ font_color=”#ffffff” font_size=”16″ font_line_height=”1.5″ font_align=”center”]

8 Februari -21

[/mpc_textblock]

Nu händer det saker på den lilla paradisön!

Fantastiskt väder!

Tiden rinner iväg med expressfart när man har kul! Grenadinerna har det bästa klimatet just nu, nästan så det var lite för kallt tidigt i morse vid kaffestunden, var tvungen att ta en titt på termometern som visade 23 grader med en rejäl bris från atlanten som svepte in och kylde ner oss för en kort stund.

Lite skamsna kände vi oss faktiskt  efter att ha funderat på om vi skulle klä oss lite varmare men det beror nog på att solen och värmen är en sådan självklarhet nu så  man kan längta efter lite svalare klimat och lite regn då och då.  Just en regnskur längtar alla efter då det från och med nu och fram till mitten av April är vatten som är den största bristvaran på ön och varje droppe räknas. Vi har fyra ”Watermakers ”som omvandlar havsvatten till färskvatten  så för oss är vattenförsörjningen inte några problem men då det inte finns några mineraler i vattnet så måste vi köpa en hel del gödningsmedel som skall användas i kombination med bevattningen av våra plantor och träd så dom inte dör ut, ett jobb som måste påbörjas inom kort då det varit riktigt dåligt med regn dom sista veckorna. Dessutom är regnvatten så mycket billigare än att omvandla havsvattnet till färskvatten, en ganska så dyr process. Vi brukade skoja förr i tiden när vi drev vårt hotell på Bequia att varje gång det regnade var det pengar in på banken, för utan regnskurar fick vi köpa vatten så gästerna kunde få duscha hur länge dom ville. Och vatten är dyrt just nu.

De senaste veckorna har vi sett en markant ökning av intresset för vår beachbar, det började med ett besök från Chris Doyle som vi känner sedan lång tid tillbaks då vi drev hotell och restauranger på Bequia, han är seglarnas guru och expert på Västindien och publicerar böcker om segling i Karibien. En mycket kritisk och nitisk herre som uppdaterar böckerna vartannat år med information om nya platser och aktiviteter.  Han skrev en mycket fin recension som han la ut på sin facebook-sida  och plötsligt dök det upp nya besökare som letade sig hit.

I samma veva kom en av våra vänner, Kapten Lasse som är charterkapten på sin båt S/Y Sandvita. Han kom på besök efter att ha deltagit i ARC:s segelrace  från Kanarieöarna till St Lucia. Ett årligt arrangemang som normalt lockar hundratals båtar men detta år var det ca 80 som deltog.

Han är en känd seglare här i Grenadinerna och efter att han ankrat upp utanför vår beach bar kom det flera svenskar som i sin tur drog till sig både norska och danska båtar så det blev en stor skandinavisk familj som har spenderat merparten av den sista veckan hos oss . 

Natasha Lambert, kom på besök en  fantastisk tjej som trots ett extremt stort handikapp bestämt sig för att segla över atlanten med sin familj . Hon navigerar, styr och seglar båten med en uppfinning som hennes pappa gjort där hon sitter i en ställning och har en hjälm med ett inbyggt sugrör som hon reglerar styrning och seglen med se mer info: http://www.missisle.com/the-sip-puff-sailing-method/

Otroligt inspirerande att träffa henne och hennes familj men samtidigt sorgligt på något sätt, mest för att man förstår vilka enorma uppoffringar som görs av vissa människor för att få uppleva saker som vi tar för givet och samtidigt kan vi människor gnälla för onödigt små saker och utan anledning. 

 

Efter denna vecka så har vi för första gången sedan vi öppnade fått känna och se vad Beach baren har för potential och det var mycket uppmuntrande, det ser verkligen bra ut för framtiden om och när pandemin lugnat ner sig.  Normalt ligger det 150-200 båtar om dagen i närområdet med ca 6-8 personer  i snitt ombord, nu ligger det ca 30 båtar om dagen med ca 4 personer i snitt så ser vi till den kalkylen kan detta bli riktigt bra i framtiden.

Tyvärr har spridningen i Västindien ökat ganska kraftigt dom senaste veckorna och vi jämför man med invånarantal så ligger vi på ungefär samma spridning som i Sverige nu. Merparten av fallen hittas dock i St Vincent som är huvudön med ca 100 000 invånare, här nere i södra Grenadinerna har dom bara hittat 2 fall av ca 6000 invånare men det känns som det är 2 fall för mycket och vi är försiktiga med alla vi träffar.

För det mesta har vi gott om tid och då gör vi små utflykter när lusten faller på, vi seglade med Lasses båt med hela familjen och barnbarnen till vår Marine park Tobago Cays, och simmade med sköldpaddor samt njöt av det otroligt vackra miljön. Mitt i naturupplevelsen gick Lasse och jag ner i salongen för att se Sveriges  VM match i handboll, tänk att teknikens värld har gjort det möjligt att följa händelser runt vår planet vart man än är i världen, nu förtiden självklart även för vår generation men något som hade varit helt otänkbart för 25 år sedan. Trots förlusten blev det en del firande med bubblande dryck, Finns alltid något att fira så trots förlusten vi firade det goda livet och allt vad det innebär när man vistas i vårt paradis.

I helgen hade vi besök av två stora investerare som bodde hos oss tillsammans med högsta hönset i  landet som ansvarar för regeringens framtida investerings planer. Dom har köpt stora markområden på ön som skall exploateras och planerna är stora och beloppen astronomiska. Det känns väldigt bra med vårt projekt som är mer eller mindre färdigt, vi blir en stor och viktig del av framtiden på Mayreau där vi med vår långa erfarenhet från många års verksamhet i Grenadinerna kan vara med och se till att många onödiga problem undviks och att nya investerare kommer i mål med sina projekt. Alla vi som investerar i framtiden har  visioner och ambitioner att skapa en självförsörjande ECO destination för såväl energi som mat och grönsaks produktion och det känns väldigt spännande.

2 män från San Francisco har påbörjat byggnationen av en Kite surfing camp på andra sidan ön. Det skall bli upp till 50 rum , restaurang och yoga center med en spännande modern och häftig design och ett bra tänk kring miljö. Dom är framgångsrika entreprenörer som kommer från en tech bakgrund  där dom startat upp ett flertal projekt. En av killarna är Dansk och ursprungligen från Köpenhamn, han hade varit  på semester på Strandbaden i Falkenberg  så världen är liten.  Vi skall träffas snart igen och diskutera en gemensam marknadsföring kampanj mot den Nord Amerikanska och Europeiska marknaden och hoppas få det att fungera. Deras Projekt skall vara klart om ett  år enligt dom själva, vi vill inte ta bort deras entusiasm men med vår kunskap om byggnation i denna del av världen så lutar det nog mer åt ca 20 månaders innan dom kan öppna men dom kommer nog på det själva om ett tag.

Igår söndag var det stort barnkalas, våra barnbarn Noah och Josefine blev 6 respektive 4 år gamla, det finns inte så många barn på ön men dom flesta var bjudna på poolparty med allt vad det innebar medans vi vuxna njöt av den underbara energin som dessa småttingar har.

Nu på morgonen kom det 2 stycken konsulter från Jordbruks ministeriet som skall hjälpa till att få en bättre och sundare växtlighet på ön. En av landets extremt framgångsrika entreprenörer och hans fru har satt igång ett välgörenhetsprojekt och kommer att skänka tusentals plantor  för att försköna omgivningarna samt plantera fruktträd inklusive palmer runt omkring  på ön, ett klokt projekt som kommer att bära mycket frukt om några år, Vi är goda vänner med familjen sen 30 år tillbaks och stöttar projektet  som  sponsorer och hjälper till med det vi kan för att detta skall bli verklighet.

Nu är det snart mitten av februari och påskhelgen närmar sig med stormsteg, vi börjar så sakteliga tänka på våra verksamheter i Sverige och grubblar på om restriktionerna kommer att försvinna, det ser ut som det kommer att ta ytterligare några månader innan vi vet om vi kan öppna under normala förhållanden. Normalt öppnar vi alltid upp till påsk men  då allt är så osäkert har vi bestämt att avvakta med öppning till tidigast tredje veckan i April. Men den stora frågan är om det går några flyg till Europa, just nu är det ganska så osäkert men vi väntar och ser om vi kan flyga hem överhuvudtaget, alternativ 2 får bli en atlantsegling med Kapten Lasse i slutet av April när vindarna vänder.

Vi har sett fantastisk vackra vinter bilder från  Sverige dom senaste veckorna och hoppas att ni som inte kan resa njuter fullt upp av det vackra landskapet som vädret skapat och som är så mycket bättre än regn och rusk. Håll ut som Stefan L.  säger, snart kommer den vackra våren

Hälsningar

Lars och Margit